Week 1 t/m 12

Je bent zwanger! Een heerlijke tijd breekt aan. Er moet ook veel geregeld worden. Begin bij het begin. Meld je aan bij een verloskundige en kijk ook alvast hoe je straks je werk wilt gaan invullen.

Week 21 t/m 24

Babyuitzet

Het is nu echt hoog tijd om de grote babyspullen te regelen. Soms zit er een levertijd van maar liefst zes tot tien weken op meubels, kinderwagens, enzovoort. Je wilt natuurlijk alles klaar hebben voordat je kindje komt. De babyuitzet en de spullen die je nodig hebt voor de bevalling moeten uiterlijk rond de zevende maand in huis zijn. In sommige gevallen komt iemand van de thuiszorg dit controleren.

[Lees meer]

Ouderschapsverlof

De zorg voor je kind is vaak moeilijk te combineren met een baan. Er zijn wel steeds meer mogelijkheden voor kinderopvang en naschoolse opvang. Het is daarnaast ook mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen. Als je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je hiervoor in aanmerking.

[Lees meer]

Erkenning

Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voor de 24ste week de erkenning van je baby te regelen. Dit is de verklaring van de aanstaande vader dat hij het vaderschap op zich neemt. Hierdoor krijgt het kind erfrecht en als vader zijnde heb je het recht (en de plicht) om je kind te onderhouden. Bij de erkenning dient ook de toekomstige achternaam van het kindje vastgelegd te worden.

[Lees meer]

Ouderlijk gezag

Erkenning wordt nog wel eens verward met ouderlijk gezag. Als je niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, zul je ook moeten regelen dat beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Hiervoor moet je, na de geboorte van je kindje, een verzoek indienen bij de afdeling familiezaken van de rechtbank. De formulieren die je hiervoor nodig hebt, kun je krijgen wanneer je de erkenning van je kindje gaat regelen.

Voor meer informatie kun je terecht op www.postbus51.nl

Achternaam kiezen

Alsof het kiezen van een voornaam voor je baby niet al moeilijk genoeg is, mag je ook zelf bepalen welke achternaam je kind krijgt! Die van jou of die van je partner. Dit geldt alleen voor je eerste kind met deze partner. De keuze die je voor je eerste kind maakt, geldt ook voor alle volgende kinderen in het gezin.

[Lees meer]