Week 1 t/m 12

Je bent zwanger! Een heerlijke tijd breekt aan. Er moet ook veel geregeld worden. Begin bij het begin. Meld je aan bij een verloskundige en kijk ook alvast hoe je straks je werk wilt gaan invullen.

Week 35 t/m 40

Niet vergeten!

  • Om drie weken voor de uitgerekende datum het bed op klossen te zetten. Deze zijn verkrijgbaar bij de Thuiszorg.
  • Om tijdens de bevalling opvang te regelen voor je kinderen en eventuele huisdieren. Regel het nu, je weet natuurlijk nooit of je baby te vroeg geboren wordt.
  • Om een lijstje te maken met de belangrijkste telefoonnummers van mensen die jullie na de bevalling willen bellen.
  • Om het fototoestel of de videocamera binnen handbereik te zetten en klaar voor gebruik.
  • Om de tank vol te gooien. Als je plotseling midden in de nacht naar het ziekenhuis moet, zijn de meeste benzinestations gesloten.

Is je partner bereikbaar?

Natuurlijk zorgt je partner ervoor dat hij dicht in de buurt blijft en niet meer te ver weg gaat. Is hij veel onderweg voor zijn werk, dan is het wel handig dat hij een mobiele telefoon bij zich heeft.

Spaarrekening

Wat je kleine later worden wil dat weet je natuurlijk nog niet. Maar of hij of zij nu wil gaan studeren of misschien andere ambities heeft, een financiële steun in de rug kan geen kwaad. Nu sparen maakt straks meer mogelijk.

[Lees meer]

Stoppen met werken

Als je stopt met werken eindigt je dienstverband pas aan het einde van je zwangerschapsverlof, dus over zo'n tien weken.

Ook de vader heeft recht op vrije dagen

Op het moment dat jullie baby geboren is, mag je partner bij de meeste werkgevers in ieder geval twee dagen vrij nemen. De geboorte van jullie kind valt onder buitengewoon verlof.

Je kind aangeven

Zo vlak na de geboorte van je kind gaat er van alles door je heen. Jouw kindje is geboren en je wilt als trotse ouders eigenlijk alleen maar de hele dag naar de kleine staren. Toch is er iets dat je niet mag vergeten: geboorteaangifte doen.

[Lees meer]

Kinderbijslag

Als je bij de gemeente aangifte doet van de geboorte, ontvang je snel daarna automatisch een aanvraagformulier voor de kinderbijslag. Als je alles invult en terugstuurt, wordt de kinderbijslag automatisch geregeld. Je ontvangt de kinderbijslag vanaf de eerste dag van het volgende kwartaal na de geboortedatum van je kind: 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. De kinderbijslag wordt altijd aan het einde van het kwartaal uitbetaald. Hoeveel je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind.

[Lees meer]

Kraambezoek of kraamfeest?

Natuurlijk willen jullie je baby vol trots aan de hele wereld laten zien. Traditioneel doe je dat tijdens de kraamweken. Maar veel ouders kiezen tegenwoordig ook voor een kraamfeest. We zetten de voor- en nadelen op het welbekende rijtje.

[Lees meer]