Week 1 t/m 12

Je bent zwanger! Een heerlijke tijd breekt aan. Er moet ook veel geregeld worden. Begin bij het begin. Meld je aan bij een verloskundige en kijk ook alvast hoe je straks je werk wilt gaan invullen.

Niet vergeten!

 • Schrijf na de geboorte meteen de datum en tijd op van de geboorte, zodat je die niet vergeet.
 • Stel je werkgever binnen twee dagen na je bevalling van de geboorte op de hoogte.
 • Geboorteaangifte doen bij de Burgerlijke Stand (binnen drie werkdagen na de geboorte). [Lees meer]
 • Snel nadat je geboorteaangifte hebt gedaan, ontvang je automatisch een aanvraagformulier voor de kinderbijslag.
 • Geboortekaartjes versturen. [Lees meer]
 • Een geboorteadvertentie plaatsen in de krant. [Lees meer]
 • Zodra je baby geboren is, moet het kind verzekerd zijn tegen ziektekosten. Na de geboorte geef je dit zo snel mogelijk door aan je verzekeringsmaatschappij.
 • Kraamfeest organiseren. [Lees meer]
 • Breng een bezoek aan het consultatiebureau. [Lees meer]
 • Maak een namencertificaat aan. [Lees meer]

Na de kraamtijd

Je kind aangeven

Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet binnen drie werkdagen na zijn geboorte worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Dat doe je in de gemeente waarin je kind is geboren en dat hoeft dus niet altijd je eigen woonplaats te zijn. Deze termijn van drie dagen is erg belangrijk. Daarna kan je kind alleen nog worden aangegeven met een machtiging van het Openbaar Ministerie. Dit brengt een hoop geregel en gedoe met zich mee.

[Lees meer]

Geboortekaartjes versturen

Familie, vrienden en kennissen kijken waarschijnlijk ook reikhalzend uit naar de geboorte van de kleine. En je wilt ze dan ook snel op de hoogte stellen. Kortom: de geboortekaartjes kunnen de deur uit!

[Lees meer]

Geboorteadvertentie

De hele wereld mag weten dat jullie kindje geboren is! Maar je kunt lang niet iedereen een geboortekaartje sturen. Een geboorteadvertentie biedt uitkomst. Je kunt kiezen voor een landelijke, regionale of plaatselijke krant. In een geboorteadvertentie staat wat minder informatie dan op het geboortekaartje. Meestal wordt alleen de geboortedatum, de namen van de baby en de ouders en de woonplaats vermeld.

Kraamfeest organiseren

De geboorte van een kind is een klein wonder en zeker een reden voor een feest! Traditioneel doe je dat tijdens de kraamweken. Maar veel ouders kiezen tegenwoordig voor een kraamfeest. Drie tot zes weken na de geboorte worden alle familieleden, vrienden, buren en kennissen uitgenodigd voor een feest ter ere van de baby. Het grote voordeel is dat je meer tijd hebt om juist in die eerste bijzondere weken van elkaar te genieten en aan elkaar te wennen. Bovendien kun je een kraamfeest als je wilt volledig uitbesteden. Op internet zijn tal van organisaties te vinden die je het werk uit handen kunnen nemen.

Namencertificaat

Weet jij wat je naam betekent? Of welke namen je ouders nog meer voor je in gedachten hadden? Wij bieden je de mogelijkheid om een blijvende herinnering voor later te maken in de vorm van een geboortecertificaat. Hierop komt natuurlijk de naam van je kindje te staan en de betekenis ervan. Maar ook welke namen jij en je partner nog meer op je verlanglijstje hadden staan. En hoe je kind geheten zou hebben als het geen jongen, maar een meisje was geweest, en vice versa natuurlijk.

Maak een geboortecertificaat aan!

Na de kraamtijd

Niet vergeten!

 • Breng een bezoek aan het consultatiebureau. [Lees meer]
 • Loop je verzekeringen nog eens door! [Lees meer]
 • Plannen om een nieuwe auto te kopen? [Lees meer]
 • Nu sparen of beleggen maakt straks meer mogelijk. [Lees meer]
 • Ook de kinderbijslag moet geregeld worden. [Lees meer]
 • Kom jij in aanmerking voor het kindgebonden budget? [Lees meer]
 • Een deel van de kosten van je zwangerschap en bevalling kunnen worden afgetrokken bij de belasting. [Lees meer]
 • Als je kind naar de kinderopvang gaat, kun je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag krijgen. [Lees meer]
 • Is jouw ouderschapsverlof al ingegaan? [Lees meer]
 • Maak een eigen website voor je baby. [Lees meer]
 • Ga je vaak op reis? Vraag dan een paspoort of identiteitskaart aan voor je kind. [Lees meer]

Consultatiebureau

Het consultatiebureau speelt een belangrijke rol in het leven van ouders en kinderen. Het ondersteunt en begeleidt ouders van kinderen van nul tot vier jaar bij de groei, ontwikkeling en de opvoeding. Bovendien kun je er terecht met al je vragen, wordt er gemeten en gewogen en krijg je veel nuttige adviezen.

[Lees meer]

Goed verzekerd?

Er verandert veel met de komst van je kleine. Heb je met alle nieuwe babymeubels wellicht een hogere inboedelverzekering nodig? Of moet de aansprakelijkheidsverzekering verhoogd worden? En hoe zit het eigenlijk met de ziektekosten van de kleine? Het is verstandig om je verzekeringen aan te passen aan je groeiende gezin.

[Lees meer]

Is je auto nog wel groot genoeg?

Met een sportauto mag je gezien worden. Maar echt praktisch is het niet als je een baby hebt. Veelal ontbreekt de ruimte om de wandelwagen en de overige spullen er in kwijt te kunnen. En met een tweedeurs auto is het onbegonnen werk om je kindje (als het wat groter is) veilig achterin te zetten.

[Lees meer]

Kinderbijslag

Als je bij de gemeente aangifte doet van de geboorte, ontvang je snel daarna automatisch een aanvraagformulier voor de kinderbijslag. Als je alles invult en terugstuurt, wordt de kinderbijslag automatisch geregeld. Je ontvangt de kinderbijslag vanaf de eerste dag van het volgende kwartaal na de geboortedatum van je kind: 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. De kinderbijslag wordt altijd aan het einde van het kwartaal uitbetaald. Hoeveel je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind.

[Lees meer]

Kindgebonden budget

Het opvoeden van kinderen kost geld. Veel geld. Sommige gezinnen moeten elke maand de eindjes aan elkaar knopen. Soms lukt dat, maar soms ook niet. Het kabinet vindt het belangrijk dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Daarom krijgen gezinnen die aan de voorwaarden voldoen, vanaf 1 januari 2009 extra geld: het kindgebonden budget.

[Lees meer]

Belastingaftrek zwangerschap en bevalling

Een deel van de kosten van je zwangerschap en bevalling kunnen als buitengewone lasten worden afgetrokken bij de belasting. Dit doe je via een T-biljet of op het aangiftebiljet van de inkomstenbelasting.

[Lees meer]

Ouderschapsverlof

Veel moeders kiezen ervoor om direct na het zwangerschapsverlof het ouderschapsverlof op te nemen. Om zo zeker in die eerste paar maanden extra aandacht te kunnen besteden aan de opvoeding en verzorging van hun baby. De wet geeft beide ouders of verzorgers recht op tijdelijk, onbetaald verlof. Mits je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever hebt gewerkt. Als het goed is heb je dit al besproken met je werkgever. En misschien is je ouderschapsverlof zelfs wel al ingegaan.

Je baby’s eerste website

Leuk voor nu en later: een eigen website voor je kind. Met foto’s van je pasgeborene, video’s of een dagboek. Alle bijzondere momenten kun je erop kwijt. Op www.sidn.nl  kun je heel eenvoudig kijken of nl-domeinnamen nog vrij zijn en deze registeren.