Wanneer vrouwen in verwachting zijn maken hun partners regelmatig de grap dat ze met haar meezwangeren. Vaak is dit een excuus voor die paar extra kilo’s die er de afgelopen tijd zijn bijgekomen. Hierna volgt vaak een zucht en een “natuurlijk schat” van de zwangere dame in kwestie. Maar meezwangeren blijkt dus helemaal geen fabel, mythe of mannelijk verzinsel te zijn! Wanneer je man of vrouw zwangerschapsverschijnselen vertoont terwijl jij zwanger bent, heet dat het couvade syndroom. Wat dat precies is en hoe je het kunt herkennen leggen we je allemaal uit in dit artikel. Lees het even rustig door en vergeet het vooral niet door te sturen aan je partner.
Dat je als partner kunt meezwangeren met je zwangere vrouw is een feit. De medische term voor meezwangeren is couvade. Dit syndroom zorgt ervoor dat aanstaande papa’s dezelfde kwaaltjes ontwikkelen als de zwangere mama. Ze kunnen dan last hebben van misselijkheid, lage rugpijn en stemmingswisselingen. Hoewel er vaak wordt gelachen om mannen met zulke kwaaltjes, komt de milde vorm van het couvade-syndroom met enige regelmaat voor. Het kan zijn dat partners dan ook last hebben van enkele kwaaltjes. Maar het couvade effect kan ook heel extreem zijn. Mannen of vrouwen met deze klachten kunnen maandenlang last van zwangerschapskwaaltjes houden en zelfs weeën krijgen.
👶🏻 Tip: help je partner zijn gedachten te verzetten en lees samen ons artikel over leuke vader en kind activiteiten!
De ene partner is vatbaarder voor het couvade syndroom dan de andere. Het meezwangeren ontstaat vaak bij vaders waarvan de partner moeilijk zwanger werd of te maken heeft gehad met miskramen. Deze papa’s ervaren vaak meer stress en leven extra mee tijdens een zwangerschap. Hoe het syndroom exact ontstaat is onduidelijk, maar er zijn vanuit de wetenschap twee verklaringen voor couvade.
De eerste verklaring heeft te maken met compassie en medeleven, wat natuurlijk heel mooi is. Over je zwangerschap vertellen aan je partner zorgt vanaf de eerste minuut voor een flinke dosis extra liefde en inlevingsvermogen. Doordat de papa in spe zo meeleeft, ontwikkelt hij het couvade syndroom en neemt hij bepaalde kwaaltjes over.
Er is ook een minder gezellige psychische verklaring voor couvade. In dat geval is de toekomstige vader jaloers op de aandacht die de zwangere moeder krijgt. Door de couvade symptomen probeert hij onbewust de aandacht op zichzelf te richten.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een zwangerschap ook voor veel hormonale veranderingen bij mannen zorgt. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de zwangerschap het stresshormoon cortisol toeneemt, net zoals de hormonen oestrogeen en prolactine. Het testosterongehalte neemt daarnaast af. Dit alles bij elkaar zorgt voor een soortgelijke hormonale ervaring bij de man, en zorgt ervoor dat zijn lichaam zich dus ook een soort van ‘zwanger’ voelt. Ruzie met je partner tijdens de zwangerschap is dus volkomen normaal, want de hormonen gieren bij jullie allebei door het lijf 😉
Wanneer je partner last heeft van het couvade syndroom kan hij dezelfde soort zwangerschapskwaaltjes ervaren als jij. Dit is een kleine greep uit de voorkomende couvade kwaaltjes.
In de meest extreme gevallen kan couvade zelfs zorgen voor weeën, opgezwollen borsten en een zwangerschapsbuik.
Er bestaat helaas geen standaard behandeling voor couvade. Gelukkig gaan (net als bij een zwangerschap) de kwaaltjes vanzelf weer over. Er goed over blijven praten en samen grapjes maken helpt natuurlijk enorm. Vergeet vooral niet met je partner te genieten van deze bijzondere periode, want voor je het weet is het weer voorbij. Dus hup, beentjes omhoog en trek samen een zakje chips open. Lees voor wat binge-inspiratie ook ons blog over de leukste films en series om te kijken tijdens je verlof.
👶🏽 Tip: volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van onze nieuwste artikelen, een wekelijkse dosis naaminspiratie en toffe voornaam-feitjes!