Regels voor voornamen: handig om te weten

Regels voor voornamen
11 maart 2021

In je zoektocht naar de ultieme babynaam heb je vast ook al heel wat gekke voornamen voorbij zien komen. Je zou haast denken dat je jullie mini iedere willekeurige naam mag geven. Maar dat is niet het geval. Voor jullie aan de slag gaan en in de wondere wereld van babynamen duiken, is het goed je even te verdiepen in regels voor voornamen. Nu snappen we heel goed dat je niet meteen warm wordt van het idee dat je het hele Burgerlijk Wetboek door moet spitten. Daarom hebben wij alvast een aantal regels voor je op een rijtje gezet.

Wetgeving rondom voornamen

Hoewel we in Nederland ontzettend vrij zijn in het kiezen van babynamen, zijn er toch een aantal restricties. Deze regels voor voornamen komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Hier bestaat heuse wetgeving voor. Deze wetten vallen onder Personen- en familierecht, dat je kunt vinden in Wetboek 1. In dit artikel lichten we een aantal van deze regels voor babynamen uit. Maar mocht je meer informatie willen, kun je de hele regelgeving lezen op Wetten.nl

Algemene regels voor voornamen

Je bent natuurlijk het meest benieuwd naar de regels waar jij vrijwel direct mee te maken krijgt. In dat geval is het goed om te weten hoeveel namen je mag geven, wat absoluut niet mag en wat de regels voor achternamen zijn.  

Hoeveel voornamen mag je geven?

Dat mag je helemaal zelf weten! In de regels voor voornamen staat niets over een maximaal aantal. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal los moet gaan met 25 voornamen. Want al die initialen gaan later vast en zeker problemen opleveren. Maar meerdere babynamen kunnen echt prachtig zijn, wanneer je het een beetje subtiel houdt. Dit zijn bijvoorbeeld 10 redenen om je baby meerdere voornamen te geven.

Regels voor voornamen: dit mag niet

De Nederlandse wetgeving rond babynamen heeft twee regels voor voornamen. Als eerste mag een voornaam niet ongepast zijn. Dit is het geval als de naam een scheldwoord bevat of “spottend” bedoeld is. We noemen dit schaamnamen. Het zal je vast niet verbazen dat de naam Urine geweigerd werd. 

Ook mag de voornaam geen bestaande achternaam zijn. Maar heb je een bestaande achternaam als voornaam in je hoofd en wordt deze al als voornaam gebruikt? Dan mag je deze babynaam wel kiezen. ‘Willemszoon’ wordt daarom als voornaam geweigerd (want het is een bestaande achternaam), terwijl ‘Pauluszoon’ gewoon wordt goedgekeurd (dit is een bestaande voornaam). Snap je het nog?

Lees ook: 6 opvallende weetjes en feitjes over voornamen.

De achternaam van je kindje

Er bestaan natuurlijk niet alleen regels voor voornamen. Ook achternamen kun je niet zomaar uit je duim zuigen. Wist je dat je pas sinds 1998 zelf kunt kiezen of jullie kindje de achternaam van jou of je partner krijgt? Wanneer je getrouwd bent, of geregistreerd partnerschap hebt, kunnen jullie samen de naam van het eerste kindje kiezen. De kindjes die volgen krijgen automatisch dezelfde achternaam als hun grote broer of zus. Wanneer jullie niet getrouwd zijn kun je ook zelf de naam kiezen, maar wanneer je niet specifiek de achternaam van je partner kiest krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder. 

Tip: leg dit voor de bevalling vast bij de ambtenaar, want de toestemming van de moeder is verplicht. 

Het is ook verstandig om bovenstaande keuze te maken voor je een voornaam gaat kiezen. Want je wilt natuurlijk wel een babynaam die past bij de achternaam. Om zeker te weten dat het lekker matcht kun je de gekozen namen eens opschrijven of een paar keer hardop uitspreken.

Regels voor voornamen wijzigen

Er zijn verschillende redenen om een voornaam te laten wijzigen. Misschien heeft je partner een spelfoutje gemaakt tijdens de opstelling van de geboorteakte. Of jullie mini is later toch niet zo’n fan van zijn of haar eigen naam als jullie hadden gehoopt. Hoe pak je dat aan?

Oeps! Een spelfoutje in de babynaam

Ja, je leest het goed. Het komt regelmatig voor dat een geboorteakte een spelfoutje bevat. Zo worden letters omgedraaid, vergeten of zelfs per ongeluk vervangen door een andere letter. En dan heet jouw ‘Jesse’ op papier opeens ‘Jessy’ of gaat je dochter door het leven als ‘Debhora’ in plaats van ‘Deborah’. We schuiven het maar af op de euforie en spanning van de kersverse ouder die de naam moet aangeven. 

Staat er op de geboorteakte van je kindje een spelfout in de voornaam? Bij de regels voor voornamen geldt dat dit in principe aangepast mag worden door de ambtenaar. Wel verschilt het per geval of hij of zij dit mag aanpassen. Want een verkeerde letter is natuurlijk wat anders dan een volledig verkeerd opgegeven naam.

Je eigen voornaam laten wijzigen

Ben je compleet ontevreden met je eigen voornaam? Dan kun je deze laten wijzigen, maar dat is niet zomaar gefixt. Volgens de regels voor voornamen mag je via een advocaat een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Maar dat verzoek wordt niet zomaar goedgekeurd, omdat er voldoende ‘zwaarwichtig belang’ moet zijn om je voornaam te wijzigen. De rechtbank vindt het maatschappelijke belang van een voornaam, continue naamvoering, namelijk erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld wel je naam laten wijzigen omdat je gepest wordt met je naam of omdat je een gendertransitie ondergaat. Meestal duurt het een aantal maanden voordat je naamswijziging definitief kan zijn.

Babynamen kiezen stappenplan

Je bent nu helemaal op de hoogte van de regels voor voornamen in Nederland. Je weet precies waar je rekening mee moet houden, dus nu begint het leuke gedeelte! Jullie gaan samen jongensnamen of meisjesnamen kiezen. Omdat je zo vrij bent in het kiezen van voornamen kan het een beetje overweldigend voelen. Daarom helpen we je graag een beetje op weg. Vergeet vooral niet te genieten, want het kiezen van een naam voor je kleintje is een van de leukste dingen ooit!

Gerelateerde blogs

naam-kiezen
Naam kiezen 2019: is de domeinnaam nog wel vrij?
Baby uitzetlijst
Baby uitzetlijst: alles wat je wilt weten
Schaamnamen
Lachen, gieren, brullen: 40 grappige schaamnamen!