Zwaard van Germaanse namen met agi-, egi- 'zwaard'), ijs, Schrikaanjagend zo sterk (afgeleid van Germaanse 'Egis')
Meer informatie
Eise wordt vaak gegeven als jongensnaam.
De oorsprong van Eise is Fries
Eise is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, i, e) en 1 medeklinker (s).
...en bestel een gratis proefdruk!
Hij was van Friese afkomst en vertrok naar het buitenland om zich aan te sluiten bij de nieuwe cisterciënzer orde, die juist door Sint Bernardus († 1153; feest 20 augustus) was gesticht. Zo kwam hij terecht in abdij Rittershausen bij Brunswijk. Vandaar keerde hij terug naar zijn vaderland om er een eigen vestiging te beginnen. Hij leidde het leven van een kluizenaar en kreeg allengs volgelingen. Daaruit groeide klooster Klaarkamp; hij werd door zijn monniken gekozen tot eerste abt. Volgens zijn levensbeschrijver stond deze abdij aan de basis van vele anderen in de noordelijke streken van ons land. Hij staat te boek als een nederig man, vervuld van liefde voor God en voor de mensen. Hij stierf in hoge ouderdom
Eise Jeltes Eisinga (Dronrijp, 21 februari 1744 - Franeker, 27 augustus 1828) was een Nederlands amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium. Als vertegenwoordiger van de Verlichting in Nederland is Eisinga opgenomen in de canon van Friesland en de canon van Nederland.
Jan Eise Kromkamp (Fochteloo, 18 januari 1955) is een Nederlandse inline-skater en schaatser. Kromkamp is nog altijd recordhouder in het aantal overwinningen op skeelers in de categorie A-rijders. Hij werd drie keer Nederlands kampioen op skeelers. In 1987 en 1988 won hij de titel op de marathon en in 1997 werd hij open Nederlands kampioen over 100km in het Friese Hallum. Als marathonschaatser won Kromkamp diverse klassiekers op natuurijs en enkele wedstrijden op kunstijs. Zijn grootste overwinning op schaatsen was de 200 kilometer lange Rottemerentocht in Zevenhuizen in 1991.
Het Planetarium Eise Eisinga is een wetenschapsmuseum in de stad Franeker in de provincie Friesland. Centraal staat een planetarium dat werd gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781. Aangedreven door een slingeruurwerk geeft het astronomisch uurwerk sinds de voltooiing in 1781 de actuele positie van de planeten aan via de plafondwijzerplaat en is hiermee het oudste werkende planetarium ter wereld. De actuele stand van de plafondwijzerplaat is ook terug te vinden op de site van het planetarium.