Sterk met de speer
Meer informatie
Gerritdina wordt vaak gegeven als meisjesnaam.
Gerritdina is een lange naam en bestaat uit 10 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 4 klinkers (e, i, i, a) en 6 medeklinkers (g, r, r, t, d, n).
In de grafiek zie je de populariteit van de naam Gerritdina tussen 1950 en 1958. De naam Gerritdina is minder populair geworden.
...en bestel een gratis proefdruk!
Gerritdina Willemina (Ineke) van der Wel-Markerink (Neede, 23 mei 1950) is een Nederlandse politica voor de PvdA.
Jantina Gerritdina (Jannie) Raak (Hollandscheveld, 5 juli 1922 – Assen, 29 juli 1957) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eind 1941 dook ze onder omdat het gezin in de gaten werd gehouden door de Duitsers; haar broer was betrokken bij een overval,Vanuit haar diverse tijdelijke onderduikadressen zette ze haar verzetswerk voort, terwijl de Sicherheitsdienst naar haar op zoek was. Jannie Raak slaagde erin als zwervend onderduikster de strijd voort te zetten tot de bevrijding. Ze was niet enkel koerierster, maar ook actief lid van een knokploeg en pleegde diverse overvallen.
De dames Jolink waren twee Nederlandse zussen in de Achterhoek die een belangrijke rol hebben gespeeld in het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Hermina (Minnie) Jolink (Varsseveld, 9 mei 1891 - Ravensbrück, 29 november 1944) werd tot onderwijzeres opgeleid aan de Chr. Normaallessen te Aalten. Ze slaagde in 1910 voor de lagere acte en werd in 1911 benoemd tot onderwijzeres te Varsseveld. Minnie en haar zuster Gerritdina (Gerrie) Jolink (Varsseveld, 20 december 1888 - Ravensbrück, 2 februari 1945), met wie zij samenwoonde en die eveneens onderwijzeres was, gaven zich met buitengewone trouw voor de zaak van het vaderland en de Joden. De dames Jolink stonden op de bres voor onderduikers, door hen te herbergen en verder te helpen. Hermina en Gerritdina Jolink werden slachtoffer van hun menslievendheid. Zij werden op 17 februari 1944 samen met enkele onderduikers gevangengenomen en naar Kamp Vught gebracht. Daarna zijn zij overgebracht naar Ravensbrück. Minnie overleed daar aan dysenterie. Gerrie overleed op 2 februari 1945 aan een "zwak hart".
Gerritdina Benders-Letteboer (Ambt Almelo, 1 september 1909 – Amstelveen, 13 maart 1980) was een Nederlands verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. De logopediste Gerritdina en haar man Johan Benders stelden hun huis in Amstelveen beschikbaar voor tijdelijke onderduikers en voor een aantal permanente onderduikers.