Gods liefde, Gods beminde
Meer informatie
Godelieve wordt vaak gegeven als meisjesnaam.
De oorsprong van Godelieve is Nederlands
Godelieve is een lange naam en bestaat uit 9 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 5 klinkers (o, e, i, e, e) en 4 medeklinkers (g, d, l, v).
...en bestel een gratis proefdruk!
Godelieve Roggeman (30 april 1940) is een Belgische voormalige atlete, die gespecialiseerd was in de middellange afstand. Zij veroverde op twee nummers drie Belgische titels.
Alice Godelieve Louise Fernanda Devos (Waanrode, 4 februari 1926 – Scherpenheuvel, 18 februari 2016[2]) was een Belgisch politica voor de CVP.
De heilige Godelieve van Gistel (Londefort-lez-Boulogne (nabij Wierre-Effroy), circa 1049 - Gistel, circa 1070) was een Vlaamse heilige. Godelieve, afkomstig uit het slot Londesvoorde nabij Wierre-Effroy, in de buurt van Bonen (Boulogne), dochter van Hemfried, heer van Wierre-Effroy was uitgehuwelijkt aan Bertolf, zoon van de kasteelheer van Gistel, die haar nog op hun bruiloft verstootte. Godelieve werd, mede onder impuls van haar schoonmoeder, door haar schoonfamilie mishandeld, uitgehongerd en zelfs gekerkerd. Godelieve kon ontsnappen en nadat haar vader ermee gedreigd had om Bertolf en diens familie over te geven aan de autoriteiten, deden zij alsof zij tot een ander inzicht waren gekomen en keerde Godelieve terug, maar kort daarop werd zij gedood. Op 30 juli 1084 werd Godelieve door de bisschop van Doornik, Radbod II, heilig verklaard.
Godelieve Maria van Heteren (Utrecht, 19 november 1958) is een Nederlands politicus. Zij was namens de Partij van de Arbeid van 2002 tot 2006 lid van de Tweede Kamer.
Dat Godelieve van Gistel in Vlaanderen een bijzonder populaire volksheilige was, blijkt alleen al uit de naamgeving van de vele Lieves en Godelieves. Die populariteit zorgde ervoor dat haar levensgeschiedenis en ‘heiligenleven’ doorheen de eeuwen danig werd ‘verrijkt’ met extra wonderen en legenden. In dit boek probeert auteur Raoul de Puydt op basis van de oorspronkelijke vita van Drogo haar te ontdoen van overvloedige franjes en plaatst haar in het Vlaanderen van de 11de eeuw. Samen met Marc Vansevenant verdiept hij zich vervolgens in de rijke iconografie zoals die terug te vinden is in de reliekschrijnen die voor haar zijn ontworpen. Niet minder dan 9 schrijnen, waarbij ‘vondsten’ uit Franse en Duitse collecties, weten ze te identificeren, te beschrijven en kunsthistorisch te duiden. Diverse kunst vormen van olieverfschilderijtjes over beeldhouwwerk en edelsmeedkunst komen daarbij aan bod. In een afzonderlijke bijdrage zoomt Hans Gryspeert in op de Godelievetafel, die bewaard wordt in het Godelievemuseum van Gistel.
De Sint-Godelieveabdij in Brugge was een abdij van benedictinessen. In de twaalfde eeuw werd in Gistel onder de naam Abdij Ten Putte een benedictinessenabdij gesticht. Tijdens de godsdiensttroebelen moesten de monialen het klooster verlaten (dat nadien werd verwoest) en vluchtten ze eerst naar Veurne en in 1586 naar Brugge. Tegen het begin van de eenentwintigste eeuw was het aantal kloosterzusters dramatisch gedaald en in 2013 werd beslist de abdij te verlaten. De abdis en het handvol overgebleven bejaarde zusters gingen zich in Gistel vestigen. Voor de gebouwen werd een vzw Camino opgericht, die op zoek ging naar een passende bestemming.