Liefde, Een Plantnaam (van Nederlands “mirte” en Grieks “myrtos/μύρτος” of “myrsine/μυρσίνη”)
Meer informatie
Mirthe wordt vaak gegeven als meisjesnaam.
De oorsprong van Mirthe is Nederlands
Mirthe is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 4 medeklinkers (m, r, t, h).
Mirthe is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mirthe tussen 1996 en 2023. De naam Mirthe is minder populair geworden.
...en bestel een gratis proefdruk!
Mirthe Claes (19 juni 2003) is een Belgische doelvrouw die speelt voor Oud-Heverlee Leuven in de Super League.
Mirthe Goris (Leuven, 12 september 1996) is een Belgisch zwemster gespecialiseerd in de rugslag. Ze nam in 2012 eenmalig deel aan het EK. Ze is anno 2022 nog actief als competitief zwemster.
Mirthe gaat op pad is een kinderboek van de schrijfster Yvonne van den Brink. Het kleine meisje Mirthe beleeft in haar nog maar net begonnen leven elke dag wel wat. Een paar van die belevenissen zijn door haar oma in verhalen vastgelegd. In het eerste verhaal gaat ze bij opa en oma logeren. In het tweede verhaal gaat ze met hun naar de dierentuin. Door deze verhalen te lezen en/of voor te lezen kun je de avonturen mee beleven
Myrthe en de demonen is de eerste Nederlandse sprookjesfilm na de Tweede Wereldoorlog, geproduceerd tussen 1946 en 1950 door de Europese Kunst Unie van de Duitse regisseur Paul Bruno Schreiber. Het verhaal is mythologisch en gebaseerd op de strijd tussen goed en kwaad. De film drukt de strijd tussen licht en duisternis, goed en kwaad op symbolische wijze uit. Myrte wordt gespeeld door Paulida (Polly) Weggelaar. De demonen zijn jaloers op de vrolijke Myrte. Horribos, de tovenaar verandert haar poppen en dieren in stenen. De demonen hebben menselijke gedaanten van middernacht tot zonsopgang. In die tijd proberen ze Myrte in hun macht te krijgen door de kaars te doven, die haar door een goede weidegeest ter bescherming is meegegeven. Twee dwergen (Bokkel en Nokkel) en ook de maan komen haar te hulp. Door haar onschuld overwint ze ten slotte de boze bedoelingen van de demonen, zodat ze haar zelfs te hulp snellen, wanneer de heks het op Myrte heeft gemunt. Met de prinses, die uit jaloezie haar konijn wilde doden en daardoor zelf verwond wordt, sluit Myrte vriendschap, waarna de prinses (Tuuk) in vrede kan sterven. De dageraad breekt aan, de maan vertrekt naar de hemel en de demonen moeten ook verdwijnen. De betovering is verbroken.
De mirte (Myrtus communis) is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae). Het is een dichte, veelvertakte, groenblijvende struik. De plant groeit in het wild op droge, zonnige plekken in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook als sierstruik toegepast. De mirte is de heilige plant in het zoroastrisme. De mirte wordt circa 5 m hoog. De bladeren zijn eirond en 2-3 × 1,5 cm groot. Ze zijn aan de basis en aan de uiteinden toegespitst. Ze zijn donkergroen en leerachtig en voorzien van klieren. De twijg geeft een aromatische geur af bij kneuzing. Bloemen en vruchten De bloemen zijn geurig en hebben een doorsnede van 2 cm. Er zijn vijf witte kroonblaadjes en talloze meeldraden. De bloemknoppen zijn bolvormig. De bloemen groeien aan lange stelen in de oksels van de bovenste bladeren. De mirte heeft bolvormige, purperkleurige bessen die ongeveer 7 mm in doorsnede zijn. Het harde, knoestige hout heeft verschillende toepassingen. Zo wordt er houtskool van gebrand. De bladeren, bloemen en vruchten leveren een olie die in de parfumerie wordt gebruikt. Op Soekot, het Loofhuttenfeest van de Joden worden drie op de eerste dag van het feest geplukte mirtetakjes samen met andere takken en een geurige vrucht gebruikt voor het "Loelav zwaaien", een gebruik dat op Wajiekra (Leviticus) 23:40-41 is gebaseerd. De geurige maar smakeloze mirtetakken of "hadassiem" symboliseren de Joden die de Thora niet bestuderen maar wel toepassen. Ook zou de Mirte een gelukbrenger zijn bij het huwelijk en de vruchtbaarheid. In Nederland geldt mirte als matig winterhard, maar valt op een beschutte plaats in luchtige grond in het westen te proberen. De struik zal dan zeker niet de hoogte bereiken als in de landen van oorsprong. Er zijn variëteiten onder andere een met bont blad en een met dubbele bloemen in de handel. In Italië, met name op Sardinië, wordt van de bessen van de plant de likeur Mirto gemaakt. Mirte geeft verder de kenmerkende smaak aan de Bolognese worst mortadella.